Traditii

Obiceiurile şi tradiţiile în satele ce aparţin de comuna Părău sunt vechi de sute de ani şi se păstrează până în zilele noastre.

„Turca”

Obicei de iarnă extrem de spectaculos, cu feciori mascaţi în capră, costumaţia fiind bogată în panglici colorate şi curele cu zurgălăi (Veneţia de Jos şi Veneţia de Sus)

Obiceiul Plugarului

Obiceiul este legat de unele credinţe magice anterioare creştinismului. (Veneţia de Jos)„Plugarul”, manifestare folclorică cu caracter agrar ce inaugurează seria lucrărilor agricole de primăvară, este un obicei de primăvară – a doua zi de Paşti, un scenariu ritual al morţii şi renaşterii anuale a divinităţii vegetale.

Rolul principal îl are flăcăul care a ieşit primul la arat în acel an, desemnat de comunitatea din care face parte. Ceremonia obiceiului plugarului cuprinde mai multe secvenţe şi începe cu un moment ludic. Flăcăul ales se ascunde în gospodărie, iar membrii comunităţii vor trebui să îl caute.

Când este găsit, flăcăul este împodobit cu o cunună de grâu verde, simbol al începutului unui nou ciclu. Plugarul este apoi urcat pe o grapă de lemn şi purtat spre râu de către ceilalţi feciori. Aici este scufundat cu grapă cu tot de patru ori în cele patru zări.

Plugarul îi stropeşte apoi pe sătenii adunaţi pe malurile râului, dar mai ales pe tinerii care s-au căsătorit în acel an pentru a le merge bine tot anul şi a avea recolte bogate. Obiceiul se încheie cu o petrecere la care participă tot satul.