Veneția de sus

Veneția de Sus – Satul cu comori

Există o legenda în satul Veneția de Sus cum că Petre a lu ‘ Anișor ( Butum Petru ) a plecat la Bucuresti ca ucenic să învete secretele meseriei de ospătar tocmai la un vestit restaurant “ La Calul Bălan” care era frecventat de multi cărăusi. Fiind un baiat istet și vorbăret din fire reuseste să cunoască în timp foarte scurt pe clientii fideli ai restaurantului. Într-o zi a intrat în restaurant un turc batran care l-a observat pe Petre si din vorba în vorbă a aflat că este , de loc, din Raionul Făgăraș localitatea Venetia de Sus . Bătrânul turc începe să-i povestească tânărului cum a ajuns el , în timpul războiului, pe meleagurile Venetiei de Sus . Îi mai povesteste că împreună cu camarazii lui ar fi îngropat lăzi cu salbe si bani . După câteva zile turcul se întoarce si îi arată lui Petre o bucată de hârtie care părea o hartă si il roagă sa o păstreze iar când se va întoarce acasă să caute comoara. Terminându-si ucenicia la Bucuresti , Petre se întoarce în satul natal cu dorinta de a cauta comoara turcului. Locul comorii conform hărtii se gasea la interferenta Venetiei de Sus cu Comana de Sus cunoscută azi sub denumirea de “Valea Comorii “. Petre mânat de dorinta de a găsi comoara turcului începe să sape zile la rând însă nu găseste decât piatra albă de var ( calcar). Locul în care a săpat luni întregi pentru a găsi comoara poartă azi numele de” Varnita lui Anisor “. Bătrânul turc a uitat să-i spună lui Petre că după terminarea războiului camarazii lui s-au întors si au luat comoara de unde o îngropaseră.

Azi povestea merge mai departe , comorile turcesti au rămas o amintire însa în Satul cu comori au rămas oameni, locuri , traditii si obiceiuri .

Denumirea satului Venetia de Sus se spune că ar fi luată de la pârâul care strabate satul numit Venecioara în a cărei albie se găsesc pietre vinetii sau o alta varianta este zugrăveala cu “vânăt “ a caselor.

Conform spuselor bătrânilor satul ar fi fost înfiintat de familiile Butum, Pasere, Ovesea si Huditean care s-au stabilit pe aceste locuri în căutarea unui loc de muncă. Au construit bordeie si case din lemn iar principala activitate fiind cultivarea terenurilor agricole . Datorita caselor pe care le-au construit venetenilor de sus li se mai spune “colibasi “ sau “

Într-o atestare documentara se povesteste despre Mânăstirea de pe vale care ar fi rezistat până prin anii 1762 unde generalul Adolf Nikolaus von Bukow ar fi distrus-o la ordinul împărătesei Maria Tereza . În anul 1836 rămăsitele mânăstirii au fost cărate cu carele trase de bivoli si s-a pus temelia noii biserici din sat.

Atracții turistice:

Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva

Peștera Veneția de Sus

Valea Mănăstirii